İçme Suyu Arıtma Tesisi II. kısım inşaatı hızla ilerliyor

Şanlıurfa Belediyesi ve DSİ ile birlikte yapımı süren “İçme Suyu 2.Kısım Arıtma Tesisi” inşaatı hızla ilerliyor. Yaklaşık 8 aydır devam eden “İçme Suyu 2.Kısım Arıtma Tesisi” inşaatı tamamlandığında kentin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacağı bildirildi.

İçme Suyu Arıtma Tesisi II. kısım inşaatı hızla ilerliyor
Giriş: 25.02.2014    |   Kaynak: Urfahaber
Paylaş:

“İçme Suyu 2. Kısım Arıtma Tesisi” iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısmında içme suyu arıtma, ikinci kısmında da Şanlıurfa'da yeni imara açılan bölgelerde yapımına başlanan 7 depo, 7 pompa istasyonu ve 30 kilometrelik isale hattı bulunuyor. “İçme Suyu 2.Kısım Arıtma Tesisi” özellikle imara yeni açılan Dağ Eteği, Sırrın, Sırrın Karşıyaka, Karaköprü, Maşuk ve Yenice mahallelerinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak.

Arıtma tesisiyle birlikte Dağ Eteği'nde 2 adet, Maşuk'ta 2 adet, Direkli'de 1 adet, Yenice'de 1 adet, Karaköprü'de 1 adet olmak üzere toplam 7 adet depo, 5 adet pompa istasyonu yapılacak.

Yapımı süren arıtma tesisi tamamlandığında, kapasitesi 270 bin metreküp/gün olan mevcut içme suyu arıtma tesisinin kapasitenin 600 bin metreküp/güne çıkarılacağı bildirildi.

300.000 M3/gün kapasiteli su arıtma tesisi ile ham, temiz su pompa istasyonları ve yaklaşık 1.5 km uzunluğundaki ham su terfi hattının projelendirilmesi, proje dizaynı inşaatı, malzeme ve ekipman temini, montajı ve işletmeye alınması işleri  (EMİT S.P.A + SİSTEM YAPI İNŞAAT VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ )ortaklığına 24.9.1997 tarihinde ihale edilmiş ve iş tamamlanmıştır.

İçme suyu arıtma tesisi ikinci kısım inşaat çalışmalarında 51075 metre spiral kaynaklı ( Q 500–Q 1800 ) çelik boru temini ve döşenmesi, toplam 85.000 m3 7 adet betonarme su deposu ve 4 adet pompa istasyonundan oluşan kalan işler DSİ tarafından  (İMA+AGE ) ortaklığına ihale edilmiştir. İş tamamlanmıştır. Maliyeti 20 milyon dolar olup kaynak Avrupa birliğinden temin edilen hibe kredisidir.

Zaman içinde şehrin nüfusu ve yerleşim alanlarının artması ile sistemin büyütülmesi ihtiyacı olmuştur. Bunun sonucunda; 2012 yılının Ağustos ayında; DSİ Genel Müdürlüğünce; Arıtma Tesisinin kapasitesinin artırılması yapım işi, İhalesi yapılmıştır.

Teklif bedeli 22.339.000,00 TL dir.

3.6.2014 tarihinde bitirilmesi hedeflenmektedir. Bu şekilde mevcut içme suyu arıtma tesisinin kapasitesi; Günlük 270 bin metreküp iken ikinci etabın tamamlanmasıyla birlikte toplam kapasite günlük 600 bin metreküpe çıkacaktır.

(İbrahim Okuyan - Urfahaber - Sayı: 31)