İskele de projeye tabi olacak

19 Eylül 2014 tarihli 29124 sayılı resmi gazetede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre inşaatlarda kurulan dış cephe iş iskelelerine sıkı tedbirler geliyor.

İskele de projeye tabi olacak
23.11.2014    |   Bu Haber 2199 kez okundu.
Paylaş:

İnşaatlardaki en büyük tehlikelerden olan iskeleden düşmelerin önüne geçmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Urfa Projeler’e konuşan Gökser İskele yöneticisi İnşaat Mühendisi M. Sait Bay, yeni iskele yönetmeliği ve uygulama usulleri hakkında bilgiler verdi.

Çok katlı binaların hızla artmaya başlaması, inşaatların dış cephe duvar, yalıtım, boya ve kaplama işleri için kurulan iskelelerden düşme riskini de büyük oranda artırdı. Yaşanan ölümcül olaylardan ders çıkaran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın girişimleriyle, tehlikelerin önüne geçmek amacıyla inşaatlarda kurulacak iskeleler için sıkı tedbirler geliyor.

İSKELE PROJESİ İSTENECEK

19 Eylül 2014 tarihli gazetede yayımlanan tebliğin yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2015 tarihinden sonra ruhsat alacak olan inşaatlarda kurulacak ahşap ile ön yapımlı çelik ve alüminyum alaşımlı bileşenlerden oluşan dış cephe iş iskelelesine ait hesap ve detay çizimleri yapılarak, yapı sahibi veya kanuni vekillerince yapı ruhsatı almak için sunulan müracaat dilekçesi ekindeki ruhsat eki statik projler dahilinde idareye teslim edilmek zorunda.

Yine aynı tebliğe göre projelendirilecek dış cephe iş iskelelerinde, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği ile diğer yönetmelik ve standartlarda belirtilen asgari koşulları sağlamak zorunda.

Yüklenici tarafından TSE belgesine sahip konfigürasyonların kullanılacağının talep ve beyan edilmesi halinde, üretici firma tarafından yapılan hesap ve detay çizimler, proje müellifinin uygun görüşü alınmak koşulu ile ruhsat eki statik proje dâhilinde kabul edilecek. Ancak bu durum yüklenicinin ve proje müellifinin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

İskelelerin hesap, proje, uygulama, söküm ve denetim dahil tüm aşamaları İmar Kanunu ve Yapı Denetimi Hakkındaki Kanuna tabi olacak.

DÖRT KATTAN YÜKSEĞE ÇELİK İSKELE ŞART

Dış cephe iş iskele yüksekliğinin 13.50 m’yi aştığı hallerde inşa edilecek iskelenin tamamının çelik veya alüminyum alaşım bileşenlerden oluşması gerekecek.

Yapının bulunduğu parselin yola bakan cepheleriyle sınırlı olmak üzere; bina dış cephe iş iskelesinin yapı yaklaşma mesafesi içerisinde kurulan kısmının dış yüzeyinin tamamen çuval kumaşı, file, branda, levha veya aynı işlevi görebilecek benzeri iskele örtüsü ile kaplanması zorunlu olacak.

1 Temmuz 2015 tarihinden önce yapı ruhsatı almış inşaatlar ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi olarak ilanı veya yazılı olarak duyurusu yapılmış olan ihale kapsamındaki inşaat işleri bu hükümlerden muaf olacak.