

Ortak kullanım alanlarıyla getiridiği kolaylıklar, yeşil alanları, çocuk parkları ve güvenlik sistemleriyle dikkat çeken yeni nesil siteler, konuta ihtiyaç duyan herkesin ilgi odağı oluyor...

Sakinlerine özel otoparkı, çocuk bahçesi, yeşil alanları, spor salonu hatta hamamı, yüzme havuzu, sineması bile olan bir sitede yaşamayı kim istemez ki.
Müstakil evlerden, çok katlı apartman hayatına çok kısa sürede alışan Şanlıurfalılar, her türlü ihtiyaçlarını daha rahat görebilecekleri, ulaşım, otopark, sosyal ve kültürel mekanlarıyla dikkat çeken yeni nesil sitelere de büyük ilgi gösteriyor.
Konut sektöründe tüketicinin yüksek beklentilerine cevap veren firmaların yapımına başladığı siteler, yeni bir ev sahibi olmak isteyen ailelerin de öncelikleri arasında yerini alıyor.
Site yaşamı hakkında tüketicinin beklentilerini, kentin sosyal ve mimari özellikleri doğrultusunda oluşturulması gereken siteler hakkındaki önemli tespitleri Eskidji Gayrimenkul Yatırım danışmanlığı uzmanları cevapladı.
Siteler hakkında tüm insanların bir fikri vardır. Ancak günümüz şehirleşme alanlarının planlı ve uzmanlarca geliştirilmeye çalışıldığı gözönünde tutulursa, bu konuda önemli fikirsel adımların atıldığı görülecektir.
Eskidji ailesi de bu çalışmalar ve fikirler ortamında şekillenip toplumun gayrimenkul değişimine katkı yapmak ve bunu yakından izlemek için önemli adımlar atmış ve kurumsallaşmıştır.
Konut alanı olarak site alanları hiç kuşku yok ki, insanların ortak sosyal alan yaratma çabası, ortak güvenli yaşam alanlı oluşturma isteğinden kaynaklanmaktadır. Çeşitli şekillerden oluşmaktadır. Konut amaçlı şehirsel alanların güvenli yaşamsal alanlara çevirme amaçlı binalardan oluşan siteler olduğu gibi, eğlence ve tatil amaçlı, sağlık amaçlı termal siteler, kültürel ve sportif içerikli siteler mevcuttur. Kırsal alanlarda gezi ve dinlenme amçalı siteler mevcuttur. Villa tarzında siteler mevcuttur. Bunların iklim, kültür ve sosyo – ekonomik imkanlar doğrultusunda şekillendiklerini görmekteyiz.
Şanlıurfa site alanları 2000 yılından sonra gelişme gösterdi. ilk başlarda etrafı duvarla çevrili biraz yeşil alanı ve otoparkı bulunan binalar toplamıydı. Bu haliyle bakıldığında ilk yıllarında çekici olmasa bile bir ayrıcalık gibi görünüyordu. Son yıllara yaklaşıldığında bu ayrıcalıklara güvenlik, sosyal aktivite ortamları ve sportif alanların ve olanakların eklenmesiyle ilerleme kaydetmiştir.
Ancak site kültürü ve anlayışı sosyal yapımız ve kültürel ortamlarımız ile çelişen, bağdaşmayan yönleri olduğundan önemli gecikmelere, kullanımda sıkıntılara ve huzursuzluklara da yol açmıştır. Daha bina kültürüne geçiş yapmakta zorlanan Urfalı, site kültürü ile tanışmakta bir hayli yabancı kaldı. Örneğin güvenlik benimsense bile onun yarattığı ekonomik kaynağı oluşturmakta oldukça şikayetçi davrandı. Örneğin spor ve spor yüzme havuzu gibi alanların kullanımı hala başarılı olamamıştır. Bunun bir hayli zaman alacağını söylemek bir dikkat çekme amacı olarak görülebilir. Aynı şekilde gayrimenkulün ekonomik değerini oluşturmada tüm dünyada olduğu gibi Urfa’da da ayrı bir fiyat ortamının yaratıldığı da aşikar.
Firmaların site yapma düşüncesi ve kültürünün gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. zira emlak ve gayrimenkul sektörünün Urfa’da yaşadığı güven bunalımından dolayı ilişkilenmede kopuklukların yaşandığını fikir alışverişlerinin yapılmadığını biliyoruz. Ayrıca kendinden menkulmuş gibi doğuştan ayrıcalıklı ve aristokrat, özünde hiçbir farkları olmamasına rağmen ”en iyisini ben yaparım” düşüncesindeki siteler yaratma isteği bu kopukluğu aynı zamanda sosyal ayrışmaya da götürmektedir. Bugün Urfa’da kimler sitede ve nasıl-ne şekilde oturuyor sorusuna verilecek cevap bunun en açık göstergesidir.
Bu durumda sitelerin yapılması konusunda kent mimar ve mühendislerin önemli fikirsel ve deneysel çalışmalar yapması gerektiriyor. Ayrıca yetkili veya yetkisiz müteahitlik alanında çalışma yapan inşaat firmamlarının site yapım amaç ve politikalarını gözden geçirmesi yararlı olacaktır. Biz bu amaçla siteler hakkındaki yorumlarımızı genel tutarak firmalarımızın AR-GE yapmak için emlak sektörünün önde gelen ve aktif çalışan guruplarıyla görüşmeler yapması ve iletişim içinde olmasını yararlı buluyoruz.
Neredeyse tüm tarih boyunca insanın sürekli karşılaştığı bir soru ve sorun..
Evet , insanca bir yaşam için nasıl bir mekan ? …
Kimine göre dagların, bayırların, ormanların arasında yemyeşil şirin bir köy de yaşamak daha insancıl.
Kimine göre ise gökyüzünü delercesine yüksen gökdelen, iş merkezlerinin, konforlu avmlerin türlü türlü eğlence mekanlarının, fabrikaların, iç içe geçmiş betonnarme binaların doldurduğu bir mekanda yaşamak daha uygarca ve insancılca.
Kuşkusuz daha farklı cevap verenlerimiz de var. Ve olacak elbetdeki.
Birde “yaşanılabilirliğin ölçütü nedir?” diye eklersek ve devam edersek. Cevap arayışlarımızın daha bir renkleneceği kesin. Köy veya şehrin tartışmasını bir yana bırakarak gerçekten yaşanılabilir mekan nın ölçütü nedir. Diye kendi kendimize sorarsak, sanırım en temel ve öncelikli koşulumuzun “sağlıklı bir mekan” olacağı ya da cevabı genel bir kabul
O halde WHO (Dünya sağlık örgütünün) tanımladığı sağlıklı olma durumunu arayışlarımızı cevaplarını derinleştirelim; “ bedenen (biyolojik, fiziksel) , ruhen (zihnen, psikolojik) ve sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumu .”
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) nün bu evrensel sağlık tanımına göre, yaşanılabilir mekanlarımızı nasıl oluşturabiliriz. Herkesin yaşadığı yere göre kendince çözüm ve cevap arayışlarına girmesi doğal.
Bu doğrultuda yaşadığımız şehir Urfa’nın büyükşehir olma durumu bizleri daha fazla bu konularda duyarlı olmamızı gerektirmektedir.
Dolayısıyla “ yaşanılabilir bir şehir olarak urfa ve büyükşehir olma” bir çok yönüyle değerlendirilmesi gereken bir konu.
• Fiziki , kent imarı kentsel gelişim ve kentsel dönüşüm sorunları boyutuyla URFA
• Ekonomik olarak üretken çalışkan emeğe değer veren refah içerisinde bir şehir olarak URFA
• Sosyal psikolojik olarak yaşanılabilir bir şehir olan URFA
• Kültürel ve tarihi olarak URFA çoğulcu mistik ve dingin bir derinliğe sahip olan URFA.
Şehri Hayat Evleri
DGS Yapı A.Ş.’nin 2013 yılında yapımına başladığı Şehri Hayat Evleri, Şanlıurfa’daki site mimarisinin en başarılı projeleri arasında sayılıyor.
9 blok, 272 daire ve 8 işyerinden oluşuyor.
Site alanının büyük bölümünü yeşil alan ve ortak sosyal alanlara ayıran Şehri Hayat projesinde en üst standartlarda yapı malzemeleri kullanılıyor.
Sitede dikkat çeken sosyal tesis ve aktivite alanlarının tümü bay ve bayanlar için ayrı mekanlardan oluşuyor.
İşte Şehri Hayat’taki sosyal donatılar..
▪ Kapalı yüzme havuzu (mini aqua parklı)
▪ Fitness center
▪ Sauna
▪ Türk hmamı
▪ Çok amaçlı salon (mescit ve toplantı salonu)
▪ İnternet cafe
▪ Çocuklar için mini club (Kreş)
▪ Açık oyun alanları
▪ Halı Saha
▪ Tenis Kortu
▪ Basketbol sahası
▪ Meydan satranç sahası
▪ Güzellik salonu
▪ Açık alanlarda cafe
▪ Yeşillikler içerisinde yürüyüş parkuru
▪ Açık alanda aletli spor aktiviteleri
İPEK PARK EVLERİ - İLHAN İNŞAAT İpek Park’ın konut alanlarının dışında 5,500 m2 kapalı otoparkı, lpg’li ve misafir araçları için açık otoparkı, araç yıkama yeri, kurban kesim yeri, idari bürosu, kafeteryası, oyun salonu, kütüphanesi, internet salonu, kreş, toplantı, maç ve film izleme amaçlı kullanılabilecek çok amaçlı salonu bulunuyor. Ayrıca kadınlara ve erkeklere ayrıkapalı yüzme havuzu, Türk hamamı, sauna ve fitness salonu da İpek Parkın sosyal donatıları arasında yer alıyor. |
VEMA GREEN PARK Karaköprü ile Şanlıurfa merkezin buluştuğu noktada inşa edilen, 18 katlı dört bloktan oluşan Vema Green Park 12.000 Metrekare Peyzaj Alanına sahip. Vema Green Park’ta, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Türk Hamamı, Fitness Salonu, Sauna, Kuaför, Tenis Kortu, Basketbol Sahası, Yürüyüş Parkurları, Botanik Bahçesi, Toplantı Salonları, Kreş ve Mini Market gibi sosyal alanlar bulunuyor.
|
|
HAYAT PANORAMA - DGS YAPI A.Ş. DGS Yapı A.Ş.’nin prestij projelerinden olan Hayat Panorama toplam 3 blokta 6 adet zemin kat daire, 74 adet 4+1 normal kat daire ve 6 adet dubleks daireden oluşuyor. Sitede, kapalı yüzme havuzu, vitamin kafe, fitness center, plates, sauna, Türk hamamı, dinlenme alanlarında oluşacak sağlık kulübü, mini sinema ve toplantı salonu, bilardo, masa tenisi, internet cafe, çocuklar için mini club (Kreş), açık oyun alanları, basketbol sahası, meydan satranç sahası, açık alanlarda şelale cafe ve panorama cafe alanları, yürüyüş parkuru, açık alanda aletli spor aktivite alanları bulunuyor.
|
KRİSTAL PARK EVLERİ - DEMİR YAPI Demir Yapı’nın referansları arasına eklediği iki bloktan oluşan Crystal Park Evlerikapalı yüzme havzu, fitness, sinema, çok amaçlı toplantı salonu, Türk hamamı, sauna, oyun salonu gibi ortak kullanım alanlarıyla dikkat çekiyor. 7/24 güvenlik görevlileri ile korunan ve özel kamera sistemi ile izlenen Crystal Park Evleri, huzurlu ve daha güvenli bir ortam sağlamayı amaçlıyor. Tüm yapı malzemelerinde birini sınıf ürünlerin tercih edildiği Crystal Park Evleri dış cephe tasarımıyla da dikkat çekiyor. |
|
KUMRU YAPI Kumru Yapı’nın inşa ettiği 4. site projesi olan Kumru IV sitesi tamamlanmak üzere. 3 blok 32 daire ve 2 işyerinden oluşan Kumru IV, 4+1 dairelerini mutfak dolabı, ankastre, jeneratör, otopark gibi özelliklerle sunarken, ortak kullanım alanlarında ise spor salonu, oyun alanları, basketbol sahası, kamelyalar, yürüyüş yolları gibi avantajlar sağlıyor. Diğer site konseptlerinde olduğu gibi Kumru Yapı’da da güvenlik sistemleri dikkat çeken özellikler arasında yer alıyor. |
KİNEBA BABYLON - ALTUNDAL YAPI Altundal İnşaat’ın Karaköprü’de Akıllı Ev konseptiyle inşa ettiği üç bloktan oluşan Kineba Babylon, peyzajı, çocuk oyun alanı, kapalı otoparkı ile site yaşamının başarılı uygulamaları arasında adından söz ettiriyor. Kapalı yüzme havuzu, fitness salonu gibi ortak sosyal alanlarıyla da dikkat çeken Kineba Babylon, güvenli ve huzurlu yaşam alanı olarak seçkin ailelere ev sahipliği yapıyor. |