İbrahim Halil Şeker

İbrahim Halil Şeker

Tüm Yazıları

Dişi olmayana ceviz

05.09.2014    |   Bu Yazı 2122 kez okundu.

Kağıdın matbaada olmasa bile elde yazılarak kullanılmaya başlamasından itibaren bilgi hızla yayılan altın çağını yaşamaya başlamıştı.



Türklerin İslamiyeti kendiliğinden kabul ettiği 900’lü yıllardan 1400’lü yıllara kadar kitap çok önemli bir servet olmuştu.



Avrupa Orta Çağ karanlığını yaşarken, Anadolu’da Bağdat ve Semerkant sokakları bir kaç dil bilen, öğrenmek için yapamayacağı şey olmayan insanlarla dolup taşıyordu.



Kitap, el yazmasıyla çoğaltıldığı için pahalı olan, biraz da zor ulaşılan bir kaynak olduğundan, varlıklı olanlar daha çok kitap sahibi olabilmiş, fakir aydınlar ise zenginlerin bu kitaplarına bakarken “Allah cevizi dişi olmayana verir” deyimini kullanırmış.



Urfa’da da günümüze kadar gelen bu deyimi kendimize yorumlarsak, bilgi teknolojisinin bu kadar yaygın olduğu günümüzde her birimiz cebimizde dünyadaki her bilgiye anında ulaşacak akıllı telefonlar taşımamıza rağmen ne yazık ki fikren Orta Çağ karanlığını yaşıyoruz.



Urfa Projeler gazetesine bir köşe yazısı yazmam istendiğinde, manşete taşınan habere baktığımda aklıma bu söz geldi.



“Allah, cevizi dişi olmayana verir.”



Şehrin merkezine 20 dakika uzaklıkta, coğrafi ve lojistik bakımdan mükemmel bir konuma sahip olan Aşağı Koymat köyünde 2008 yılında bir jeotermal kaynak keşfedilmiş. Toprağında bu kaynağı bulan adam devlete gidip “Gelin bunu değerlendirin” dese de, ağır aksak işleyen bürokrasi nedeniyle 2014 yılına gelindiğinde hâlâ bir şey yapılmamış.



Karaali’de çıkan kaynakla Urfa ekonomisinin neler kazandığını söylemeye gerek var mı? Ekonomi bir tarafa, insanlara sağlık açısından çok önemli faydalar sunan böylesi bir imkânın hemen değerlendirilmemesi hangi mantıkla açıklanabilir?



Çok büyük bir alana sahip olan Aşağı Koymat çevresi ve Şanlıurfa için bu keşif önemli bir fırsattır. Bürokratik çerçevede İl Özel İdaresi görev alanına giren bu konu, Büyükşehir yasasıyla Özel İdare’nin lagvedilmesi nedeniyle artık Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin gündeminde olmalı, bu keşif bir an önce Şanlıurfa ekonomisine kazandırılmalıdır diye düşünüyorum.



Kentin ekonomisine GAP’tan sonra en büyük faydayı sağlayacak olan bu keşif değerlendirilmediği takdirde sorumlular vebal altında olacak ve biz de “Allah cevizi dişi olmayana verir” demeye devam ederiz...